B7 Vitamini (Biotin, H Vitamini)

TIPlopedi sitesinden
(B7 vitamini sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Sıcanlara, tek hayvansal protein kaynağı olarak çiğ yumurta akı verildiğinde, zayıfladığı ve derilerinin bozulduğu gözlemlenmiştir. Çiğ yumurta akında bulunan avidin adlı maddenin biotini bağlama yeteneğinde olduğu anlaşılınca bu hayvanlara biotin verilmiş ve deri belirtilerinin silindiği görülmüştür. Bunun üzerine biotine deri vitamini anlamına gelen (almanca deri=haut) H vitamini denmiştir. Yumurta pişirilirse avidin denature olur ve biotini bağlama yeteneği kalmaz. Biotinin sentezi 1943’de yapılmıştır.

Biotin doğada yaygın olarak bulunan, mayaların ve bakterilerin yaşaması için şart olan, çok az miktarlarda bile etkisini gösterebilen bir vitamindir. Birçok enzim sistemlerinde ko-enzim olarak rol oynar.

Biotin suda ve etil alkolde çözünür. Eter ve kloroformda çözünmez. Isıya karşı dayanıklıdır. Erişkinlerde günde 150-300 milimikron biotine ihtiyaç olduğu belirtilmiştir.

Biotin 1942 yılında gönüllü insanlara diyetin %30’u yumurta akından oluşan bir besin düzenlenmesi ile biotin eksikliği oluşturulmuştur. Bu insanlara biotin dışında diğer bütün vitaminler verildiği halde yorgunluk, iştahsızlık, depresyon, nöröpati, hiperkolesterolemi, anemi ve deride pullanma görülmüş, bunlar ancak biotin verilerek düzelmiştir. Erişkin insanda biotin eksikliği başta tek tük vakalarda da bildirilmiştir. Bu vakaların biri yalnız yumurta akı ve kırmızı şarap içerek yaşayan bir insanda görülen ağır bir dermatitti. Diğeri ise 18 ay süre ile nazogastrik tüpten beslenen ve hergün 6 çiğ yumurta verilen bir kimse idi. Bu vakada da kepekli bir dermatit ve saç dökülmesi görülmüştü.

Biotin; ciğer, yulaf (pişmiş), soya fasulyesi, yumurta, süt, tavuk, mantar, muzda bol bulunur.

Anne sütünde biotin inek sütünün üçte biri kadardır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde özellikle annenin beslenmesi de iyi değilse biotin tedavisine cevap veren kepeklenmeler görülebilir. Sürekli çiğ yumurta ile beslenen ve bunu alışkanlık haline getirmiş bir insanda görülen karaciğer sirozu, siroz patogenezinde biotin eksikliğinin rolü üzerinde durulmasına yol açmıştır. Bu örnekler dışında, biotin doğada çok yaygın olarak bulunduğu için ve bağırsakta bakteriler tarafından da sentez edildiği için eksikliği görülmesi mümkün olan bir vitamin değildir. Doğuştan gelen ve çok nadir görülen bir hata olan propionil koenzim A karboksilaz ve beta-metilkrotonil karboksilaz eksiklikleri farmokolojik dozlarda biotin tedavisine iyi cevap verir. Biotinin gereğinden fazla alınması, diğer B vitaminlerinin alımını olumsuz etkileyebilir

B7 Vitamini (Biotin) kategorisinden sayfalar