Karbonmonoksit zehirlenmesi klinik bulgular: Revizyonlar arasındaki fark

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
 
k (1 revizyon içe aktarıldı)
 
(Fark yok)

21.09, 13 Eylül 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Karbonmonoksit zehirlenmesi klinik bulgular[düzenle | kaynağı değiştir]

CO zehirlenmesi beyin, kalp, böbrek, iskelet kası, deri, periferal sinir gibi hemen hemen bütün organları etkiler. Beyin ve kalp gibi yüksek oksijene gereksinim duyan organlar, CO zehirlenmesi nedeniyle kolayca etkilenir ve bozulur. Nörolojik semptom ve belirtiler şunlar olabilir: Yorgunluk, sıkıntı, halsizlik, gribal enfeksiyon benzeri tablo, bulantı, düşünme zorluğu, baş dönmesi, ruhsal labilite, parestezi, güçsüzlük, kusma, letarji, somnolans, stroke, koma, nöbet, respiratuar arrest. Ayrıca myokardial iskemi nedeniyle göğüs ağrısı, disritmi nedeniyle çarpıntı, dolaşımın zayıflamasına bağlı olarak ta hafiften şiddetliye kadar ciltte beneklenme görülür. Kapiller geri dolum zayıflar, hipotansiyon ya da kardiyak arrest gelişebilir.

CO zehirlenmesine bağlı olarak gelişen iskemi nedeniyle şu klinik tablolar karşımıza çıkabilir:

  • Rabdomiyoliz
  • Nonkardiyojenik pulmoner ödem (NKPÖ)
  • Multiorgan yetmezliği (MOY)
  • Dissemine intravasküler koagülasyon
  • Cilt hasarı
  • İnterval CO Sendromu
  • Akut tubuler nekroz

CO zehirlenmesine bağlı gelişen semptom ve belirtiler, nörolojik ve myokardiyal oksijen gereksiniminin artması ile daha da belirginleşir. Bu hastalar, istirahat halinde ilk belirtilerin başlamasından sonra, hareketle belirtilerin arttığını ifade ederler

CO zehirlenmesinde meydana gelen semptom ve bulgular erken dönemde ortaya çıkabileceği gibi haftalar sonra da görülebilir. CO zehirlenmesinde klinik semptomatoloji monofazik ya da bifazik olarak karşımıza çıkar. Monofazik formda hayatta kalım günler ya da yıllar sürebilir hastalar sekelli veya sekelsiz iyileşebilir, bifazik formda ise bir koma periyodunu takip eden bir hafta ile bir ay arasında sürebilen bir normallik (Lusid interval) dönemi mevcuttur. CO zehirlenmesinde klinik bulgular oldukça geniştir. Akut zehirlenmelerde halsizlik, üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları, egzersiz, dispnesi, göğüs ağrısı, çarpıntı, letarji, konfüzyon, depresyon, halüsinasyon, ajitasyon, kusma, diare, karın ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, konfüzyon, görme bozukluğu, senkop, nöbet, ve üriner inkontinans, hafıza ve yürüyüş bozukluğu, nörolojik semptomlar ve koma görülebilir. Kronik zehirlenmelerde akut semptomlara ek olarak derece derece gelişen nöropskiyatrik semptomlar ve kognitif fonksiyonlarda bozukluk da gelişebilir.


Anesteziyoloji ve Reanimasyon kategorisinden sayfalar