Spinal kord: Revizyonlar arasındaki fark
(Yeni sayfa: "Foramen magnum seviyesinden başlar, üstte medülla oblongata ile devam eder, altta ise konus medüllaris halinde sonlanır . Erişkinde spinal kord vertebral kolondan daha kısa ...") |
k (1 revizyon içe aktarıldı) |
(Fark yok)
|
21.10, 13 Eylül 2018 tarihindeki hâli
Foramen magnum seviyesinden başlar, üstte medülla oblongata ile devam eder, altta ise konus medüllaris halinde sonlanır . Erişkinde spinal kord vertebral kolondan daha kısa kalır. Doğumda kord L3 seviyesinde iken erişkin dönemde L1 alt kenarında sonlanır . Bu seviyenin altından itibaren spinal sinirler ”kauda ekina” olarak devam eder. Bu anatomik özellikten yararlanarak, spinal korda zarar vermemek amacıyla, lumbar ponksiyon genellikle L1 vertebra seviyesinin altından yapılır .
Spinal kordun zarları:
Spinal kord, beyni saran katların devamı olan dura, araknoid ve piamater olmak üzere üç zarla çevrilidir.
- Spinal dura (teka): Biri vertebral kanalı döşeyen periostal tabaka, diğeri de spinal kordu saran tabaka olmak üzere iki katlıdır. Bu iki tabaka foramen magnum hizasında birleşir ve kemiğe sıkıca yapışır. Alt sınır S2 vertebra hizasındadır.
- Araknoid: Durayla sıkıca temasta olup, aralarında ince bir lenf tabakası içeren potansiyel bir subdural aralık mevcuttur.
- Pia mater: En içteki ince ve vasküler yapıdır.
Araknoid ile pia arasındaki subaraknoid aralıkta trabeküller, spinal sinirler ve beyin BOS bulunur. Spinal subaraknoid aralık, yukarıda kranial ve ventriküler kavitelerle devam eder, aşağıda S2 vertebrada sonlanır .