Mide Kanseri Nedenleri: Revizyonlar arasındaki fark
tiplopedi>Drhakan Değişiklik özeti yok |
k (1 revizyon içe aktarıldı) |
(Fark yok)
|
21.09, 13 Eylül 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli
Mide Kanseri Nedenleri[düzenle | kaynağı değiştir]
Mide kanserinin görülmesinde, beslenme alışkanlığı önemli bir yer tutmaktadır. Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, sebze ve meyve beslenmesinde yetersizlik, beslenme ile ilgili, en sık görülen kanser nedenlerindendir. Nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddeye dönüşebilmektedir. Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Çünkü, yanmış et kanserojen madde içerir. Çiğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır.
H.pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır.
Sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır. Sigara, midede iltihap oluşmasında rol oynar. Aynı şekilde alkol tüketimi de mide kanserinin nedenlerindendir.
Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülenlerde, kanser riski artmaktadır. Kalıtsal faktörler, mide kanserinin gelişmesinde etken faktördür.
Mide Kanseri Etyolojisi[düzenle | kaynağı değiştir]
Beslenme önemli bir faktör olduğundan, sosyoekonomik düzey de kanserin oluşmasında etkilidir. Ayrıca evre şartları, geçirilmiş bazı hastalıklar, mide ameliyatı kanserin sebepleri arasında yer alır.
- Çevresel faktörler:
- Sebze,meyve ve proteinden fakir;
- yağ,karbonhidrattan zengin beslenmelerde fazla görülür.
- A ve C avitaminozunda çok.
- Sigara içenlerde çok.
- Saklanmış gıdalar,
- Yüksek tuz kullanımı,
- Nitratlar, polisiklik aromatik amin içeriği kanser riskini yükseltir. Nitrosamine kanserojendir ve oda hararetinde 24 saat bekleyen pişmiş gıdalarda ortaya çıkar. NitritlerSafra asitleri ile karşılaştıklarında mutajenik bileşiklerin oluşumuna neden olurlar.
- Tütsülenmiş yiyeceklerde yüksek miktarlarda karsinojen 3,4-benzopyren olduğu gösterilmiştir.
- Balık ve etin uzunca tütsülenmesi sonucu oluşan polisiklik hidrokarbonlar ve dimetilnitrozaminin Malign mide tümörleri neden olduğu gösterilmiştir.
- Metal işçileri, madenciler , lastik işçileri ve bunların yanı sıra ahşap ve asbest tozu ile karşılaşan işçiler için özel bir mesleki tehlike mevcut olabilir.
- Genetik faktörler ve predispozan lezyonlar:
- Ailevi,
- A kan grubu ,
- Pernisiyöz anemi,
- Atrofik gastrit,
- Aklorhidri,
- Adenomatöz polipler,
- Ménétrier's disease (hypertrophic gastropathy),
- Önceden geçirilmiş radyoterapi,
- EpsteinBarr virüsü
- Tümörlerin %55'inden fazlası p53 ekspresyonu göstermiştir.
2 cm den büyük adenomatöz poliplerde % 40 , pernisiyöz anemide (%5-10),aile hikayesi varsa 3 katı yüksek risk söz konusudur.
Helicobacter Pylori-Mide Ca ilişkisi[düzenle | kaynağı değiştir]
Kardia Ca ile H.Pylori arasında bir ilişki yoktur.H.Pylori direkt olarak genotoksik veya mutajenik değildir;kronik gastritin ana nedenidir.Kronik gastrit ise yıllar içinde Atrofi,intestinal Metaplazi ve Displazi değişiklikler sonucu Ca. oluşumuna neden olmaktadır.
H.pylorinin neden olduğu hasar, Lenfosit ve Nötrofil birikimine,bunlarda sitokinlerin açığa çıkmasına,dolaylı olarakda Epidermal Growth Faktör(EGF) üretilmesine neden olur.Aynı zamanda bakterinin çıkardığı üreaz ve amonyak etkisi ile epitel hasarı hızlanır,PH yükselir,hücre harabiyeti ile hücre bölünme hızı artar. Ca. dışında mide lenfoması (Malt lenfoması) gelişimindede rol oynamaktadır.
Peptik Ülser Ameliyatları ve Mide kanseri[düzenle | kaynağı değiştir]
Mide ve Duodenum ülseri nedeniyle yapılan subtotal gastrektomi ve gastroenterostomi yapılmış hastaların midelerinde normal populasyona göre 2-3 kat daha fazla mide Ca. görülür. Sebepleri şunlardır :
- Mide mukozasında meydana gelen:
- inflamatuar değişiklikler.
- yüzeyel erezyon ve psödopolipler.
- atrofi ve intestinal metaplazi.
- Alkalen safra ve pankreas sıvılarının stoma civarındaki mide mukozası üzerine irritan etki göstermeleri.
- Safra reflüsü ve bakteriyel kolonizasyon sonucu nitrosamin oluşumu