Rejyonal intravenöz anestezi endikasyon,kontrendikasyon ve yan etkileri: Revizyonlar arasındaki fark
Değişiklik özeti yok |
k (1 revizyon içe aktarıldı) |
(Fark yok)
|
21.09, 13 Eylül 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli
KULLANIM ALANLARI VE ENDİKASYONLARI[düzenle | kaynağı değiştir]
Üst ve alt ekstremitelerde, turnikenin altında kalan bölgede, bir saat veya daha kısa süren cerrahi girişimlerde RİVA tercih edilebilir.
Özellikle turnike uygulanması gereken ön kol ve el cerahisi ameliyatları için uygundur (insizyon, drenaj, tümör rezeksiyonu, yabancı cisim çıkarılması, laserasyon onarımı, tendon operasyonları, sinoviyektomi, De Quervain tendiniti, trigger finger, kistik higroma, minör amputasyonlar, ganglionektomi, Dupuytren kontraktürü gibi yumuşak doku ameliyatları, Colles kırığı, ayak amputasyonu gibi).
Ayrıca yaşlı hastalar, ASA değerlendirmesi I-III olan hastalarda güvenle tercih edilebilir.
KONTRENDİKASYONLARI:[düzenle | kaynağı değiştir]
- -Lokal anestezik ilaçlara karşı bilinen allerji varlığı,
- -Hastanın kabul etmemesi,
- -Tromboflebit ve arteriyosklerotik damar hastalıkları,
- -Raynoud hastalığı,
- -Arteriyo-venöz fistül,
- -Skleroderma,
- -Orak hücreli anemi,
- -Operasyon bölgesinde geniş yanık, laserasyon ve enfeksiyon,
- -Myastenia gravis gibi nöromüsküler hastalıklar (lokal anestezik ajanlar az da olsa nöromüsküler blok yapabilir),
- -Dekompanse kalp yetmezliği olanlar ve dijitalize hastalar (lokal anestezik ajanlar kalpte kinidin benzeri etkiye neden olabilir),
- -Kanama bozukluğu,
- -Epilepsi,
- -Koopere olmayan hastalar,
- -Düşkün ve malnutrisyonlu hastalar (lokal anestezik toksititesi artabilir),
- -Karaciğer fonksiyon bozukluğu.
YAN ETKİLERİ[düzenle | kaynağı değiştir]
Yan etki insidansı yaklaşık % 1–5 arasındadır.
Santral sinir sistemi reaksiyonları, konvulziyonlar, sersemlik, oryantasyon bozukluğu, bilinç bulanıklılığı, solunum zorlukları, dilde peltekleşme gibi semptomlar yüksek plazma düzeyleri ile korelasyonlu olarak görülmektedir. Santral sinir sistemi toksik reaksiyonları düşük dozlar kullanılarak ve turnikenin aralıklı açılması ile engellenebilir.
Direkt iv enjeksiyon, alfa aktivitesinde düşme, düşük frekans-yüksek amplitüd dalgalarında artma gibi EEG değişikliklerine neden olmaktadır. RİVA sonrasında turnike açılması ile benzer EEG değişiklikleri nadir olarak not edilmiştir.
RİVA’da prilokain kullanımını takiben IgE bağımlı olmayan anafilaktoid cilt reaksiyonlarının görüldüğü bunun da prilokain içine eklenen antimikrobiyal metilparabene bağlı oluştuğu bildirilmiştir.
Sedasyon oluşturması nedeniyle günübirlik cerrahide kullanıldığında RİVA sonrasında hastaların trafikte aktif olarak bulunmaması önerilmektedir.
EKG değişiklikleri ise hafif bradikardi ve T dalgası amplitüdünde küçük azalmalar veya disritmiler olarak rapor edilmiştir. Nabız ve kan basıncı değişiklikleri belirgin değildir.