Fasial sinir paralizisi

TIPlopedi sitesinden
21.09, 13 Eylül 2018 tarihinde Drhasan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 1433 numaralı sürüm (1 revizyon içe aktarıldı)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Genel Bilgiler

Kraniyal sinirlerden fasiyal sinir kadar toplumun dikkatini çeken başka bir sinir yoktur. Bu dikkatin nedeni yüzdeki paralizinin görsel etkisidir. İşitme ve tat bozuklu¤u çok zor algı lanırken, fasiyal hareketlerin kaybı ilk görüşte fark edilir .Fasiyal fonksiyon insan hayatında majör etkiye sahiptir ve bu nedenle fasiyal sinir paralizisi insan hayatında birçok yönden dramatik etkiler yapabilir. Yeme, içme, konuşma, kişisel duyguların ifadesinde (ör: mutluluk, şaşkınlık, tiksinme, kızgınlık) güçlüklere yol açabilir.

Çeşitli etiyolojiler fasiyal sinir paralizisine neden olabilmektedir. Ancak fasiyal paralizi vakalarının ço¤u idiyopatik olup “Bell paralizisi” olarak adlandırılır. Di¤er nedenler arası nda herpes zoster otikus, kazalar, iyatrojenik travmalar ve neoplazmlar sayılabilir. Fasiyal sinirin korda-timpani dalı hasarında dilin 2/3 ön kısmı tad duyusu kaybı, stapedius dalı hasarında hiperakuzi olurken, motor dallarının hasarında (temporal, zigomatik, bukkal, marjinal mandibular ve servikal) a¤ız sa¤lam tarafa kayar ve hasta gözünü kapatamaz. Bu kozmetik ve fonksiyonel yetersizlikle sonuçlanabilir. Fasiyal sinir hasarının tedavi süreci konusunda halen bir konsensus bulunmamaktadır. Erken dönemde özellikle medikal tedaviler (non steroid antienşamatuvar ilaçlar, anti- viral ajanlar, kortikosteroidler ve vitamin preparatları gibi) ön plana çıkarken, subakut ve kronik dönemde daha çok fiziksel tıp ve rehabilitasyon yaklaşımları söz konusudur. Ancak bu konuda Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) disiplini içinde halihazırda bir konsensus bulunmamaktadır. Bunu ek olarak, fasiyal sinir paralizisinin erken döneminde hastaları daha çok gören di¤er tıp disiplinlerince tıp disiplinlerince de fiziksel tıp ve rehabilitasyon uygulamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadı¤ı ve bu nedenle hastaları yeterince fiziksel tıp ve rehabilitasyon disiplinine yönlendirmedikleri düşünülmektedir.

Kulak Burun Boğaz kategorisinden sayfalar
Nöroloji kategorisinden sayfalar