İnterskalen brakial pleksus bloğu

TIPlopedi sitesinden
21.10, 13 Eylül 2018 tarihinde Drhasan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 4137 numaralı sürüm (1 revizyon içe aktarıldı)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Anatomi

Servikal spinal sinirler turunkuslara anterior ve orta skalen kasların arasıdan karışırlar. İnterskalen oluk krikoid kıkırdak seviyesinde uzanır, brakial pleksus kılıfına girip paresteziyi ve uyarılmış motor yanıtı elde etmek nispeten kolaydır.

Teknik

İnterskalen oluğun palpasyonu genellikle supindeki hastada başın 30 derece veya daha az çevrilmesi ile sağlanır. External juguler ven interskalen oluğu krikoid kıkırdak hizasında çaprazlar. İnterskalen oluk, sternokleidomastoid ile anterior skalen kas arasındaki ve daha önde yerleşmiş olan olukla karıştırılmamalıdır.

Hastayı yukarı kaldırmak ve başı yana çevirmek anatominin belirlenmesine sıklıkla yardımcı olur. 25- gauge iğne ile krikoid kıkırdak hizasında cild kabarcığı enjeksiyondan sonra, 22-gauge konik bir iğne ile cilde hemen dik girilir ve elde parestezi veya uyarılmış kas konraksiyonları alınana kadar hafifçe medial ve kaudal yöne doğru ilerletilir.

Endikasyonları

İnterskalen yaklaşımın omuz, humerus, dirsek, ön kol operasyonları gibi üst ekstremite proksimaline yönelik girişimlerde yeri vardır. Bu yaklaşım santral ağrı ile periferik ağrının ayırıcı tanısında da kullanılabilir. Stellat gangliyon bloğu ile önlenemeyen bursit veya herpes zostere bağlı ağrıda da interskalen brakiyal pleksus bloğu uygulanabilir.

Dezavantajları

İnterskalen bloğun en önemli dezavantajı blok sırasında 25-30 ml gibi oldukça yüksek hacimde lokal anestezik solüsyon kullanılmasına karşın brakiyal pleksusun alt gövdesinde tam anestezi oluşmaması ve bazı hastalarda ek olarak ulnar sinir bloğunun gerekli olmasıdır. İnterskalen blokla kol kutanöz ve önkol mediyan sinirlerin bloğu da tam olarak sağlanamaz. Bu sebeple turnike gereken operasyonlarda interkostobrakiyal sinir bloğu gerekebilir.

Komplikasyonlar

İnterskalen blokların çok sayıda potansiyel yan etkileri vardır. Stellat ganglion, frenik sinir ve reküren laringeal sinirin bu bölgeye yakın oluşları, bu sinirlerin istenmeyen bloklarının yüksek insidansını açıklar. Yetersiz pulmoner rezervi olan hastalarda solunum yetmezliğine yol açabilen frenik sinir bloğu sıktır. Hastalar sırası ile Horner sendromu (miyozis, pitozis, ve anhidrozis), dispne ve ses kısıklığı belirtileri sergileyebilirler.

Vertebral arterin enjeksiyon sahasına yakın oluşu, intraarteryel enjeksiyon riskini arttırır. Vertebral artere çok düşük dozda lokal anestezik enjekte edilse bile nöbet oluşabilir., çünkü bu miktarın tümü beyne gider. Yanlışlıkla epidural, subaraknoid veya subdural enjeksiyon, servikal nöral foramenlerin yakınlığı ve sinir köklerinde dural yaprakların varlığı nedeni ile oluşabilir. İğneyi özellikle lateral yönde çok ilerletmek, pleura yırtılmasına ve pnömotoraksa yol açabilir.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon kategorisinden sayfalar
Periferik Bloklar kategorisinden sayfalar