Wilson hastalığı patogenez

TIPlopedi sitesinden
19.20, 8 Ocak 2014 tarihinde 88.255.219.58 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 3966 numaralı sürüm (Yeni sayfa: "== PATOGENEZ == {{_divyasla}} KC’de aşırı biriken bakır, serbest radikal reaksiyonları ve lipid peroksidasyonu indükler, mitokondrial hasar yapar. Nekroze hepatositten a...")
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

PATOGENEZ

KC’de aşırı biriken bakır, serbest radikal reaksiyonları ve lipid peroksidasyonu indükler, mitokondrial hasar yapar. Nekroze hepatositten açığa çıkan aşırı bakır, hepatosit hasarına, inflamasyon ve fibrogenezise yol açar. Sonuçta, karaciğer hasarı, steatozis, inflamasyon, siroz, bazen de fulminant karaciğer yetmezliğine neden olur.

Nörolojik WH’nın patogenezi net değildir. Dolaşıma verilen bakır artınca, bakır toksisitesi en çok santral sinir sistemini etkiler. Apolipoprotein E’deki genetik varyasyon, H1069Q homozigot bireylerde, nörolojik semptomların başlamasına neden olur. Wild tip (ApoE .3) olanlarda, belli derecede bakır toksisitesinden korunulmaktadır. 2 protein nörodejeneratif hastalık ile ilişkilidir. Birincisi amiloid prekürsör protein (APP) olup, APP, bakır bağlayan domain’dir (CuBD). Diğeri prion proteindir (PrP). Bu proteinler ve bakır toksisitesi, WH’da nöronal fonksiyon bozukluğuna ve nörodejeneratif hastalığa neden olmaktadır.


Patoloji kategorisinden sayfalar