Endotrakeal entübasyon tekniği
Endotrakeal entübasyon Tekniği[düzenle | kaynağı değiştir]
Başlamadan evvel, tüm ekipman kontrol edilmelidir. Bebekler ve küçük çocuklar için düz uç gerekebilir. Baş, koklama pozisyonuna getirilmeli ve torba/valv/maske ventilasyonu tüm ekipmanlar hazır olana dek sürdürülmelidir. Larengoskop sol elde tutulmalı ve dil bastırılarak, yavaşça farenkse sokulmalıdır. Orta hatta kalarak kontrollü bir şekilde dilin üzerinden kaydırılarak, epiglot görülmeli ve sonra düz bir biçimde yukarı kaldırılmalıdır.
Sonra vokal kordlar görüntüye gelir. Bazen, sıvı ve mukus bulunur. Bunlar gözlem altında bir aspirator sondası ile nazik olarak aspire edilmelidir. Vokal kordlar açıkça görüldüğünde, endotrakeal tüp sağ ele alınmalı ve kordlardan geçmelidir. Tüpün aşağıya çok ileri itilmemesi önemlidir. Çoğu endotrakeal tüpe vokal kordlardan geçildiğini belirten bir işaret vardır. Sonrasında tüp kaflı ise bir enjektör yardımı ile tüp kafı hava ile şişirilmeli yalnız kafı aşırı şişirmek bazı komplikasyonlara neden olabileceği için, kafın balonunun sertliği kulak memesi kıvamında olmalıdır. Unutulmamalıdır ki kaf tüpü sabitlemek için değil sadece içeri giren havanın tüpün etrafından dışarı çıkmasını önlemek için şişirilmektedir. Her ventilasyon sırasında hastanın farenksinden hava kaçağının sesi duyuluyorsa kafı biraz daha şişirmemiz gerekir.
Tüp trakeada olduğunda ambu/valv/maske aletine bağlanmalıdır. Bu özenle komprese edilmeli ve uygulayan kişi veya bir yardımcı stetoskopla her iki aksilladan hava girişini dinlemelidir. Bilateral eşit havalanma mevcutsa , uygulayıcı, tüpü, trakeada aşağı kaymasını ya da ösofagusa düşmesini önlemek amacıyla bulunduğu pozisyonda sıkıca bantlamalıdır.