Hiperbarik oksijen tedavisinin etkileri
15.31, 15 Ocak 2015 tarihinde tiplopedi>Drhasan tarafından oluşturulmuş 1758 numaralı sürüm (Links to existing pages added by LinkTitles bot.)
Hiperbarik oksijen tedavisinin etkileri
- Vazokonstrüktif etki
- Kan basıncında herhangi bir değişiklik oluşmamaktadır. HBO tedavisi ile vücutta %20 oranında vazokonstrüksiyon oluşur.
- Hiperoksinin vazokonstrüktif etkisinden dolayı dokulara giden kan miktarı azalır, fakat plazmada artmış olan çözünmüş oksijen miktarı nedeniyle akım azaldığı halde dokuların yüksek düzeyde oksijenasyonu sağlanır.
- Vasokonstrüktif etki diyabetik ayakta görülen nörojenik ödemin engellenmesinde faydalıdır.
- Hiperoksi, iskemik ve hipoksik dokularda vazokonstrüksiyon yapmaz.
- Antiödem etki
- HB02 tedavisi vazokonstrüksiyon, kapiller kan basıncında azalma, diapedesis ve vasküler permeabilitede azalma, ekstravasküler sıvı rezorpsiyonuna bağlı olarak interstisyel sıvı basıncını düşürererek hipoksi ve iskeminin yarattığı ödemin gerilemesinde yardımcı olmaktadır.
- Antitoksik etki
- Bakteriyel eksotoksin inhibisyonu,( Clostridium,gazlı gangren,alfa toksin)
- CO detoksifikasyonu: Karbonmonoksit zehirlenmesinde normobarik şartlarda COHb’ in yarılanma ömrü 5.5 saat iken, 3 ATA da HBO tedavisi ile 23 dk’ ya iner.
- Siyanid detoksifikasyonu
- Yara iyileşmesi üzerine etki
- İyileşmeyen yara genellikle hipoksiktir. Oksijen infeksiyona direnç sağlamada ve yara tamirinde önemli bir rol oynar.
- Hücrelerden kollajen salımı için ve bu kollajenin fibroblastlarla birleşmesi işlemlerinden biri olan prolin ve lizin'in hidroksilasyonu için oksijen gereklidir.
- Doku oksijen basıncı PO2 10 mm Hg.'nın altında ise fibroblast göçü durur.
- Eğer doku oksijen basıncı 40 mm Hg.'ya çıkarılırsa kollajen üretimi yedi misli artış göstermektedir. Ayakta oluşan yaralanmalar mikrovasküler yapılara zarar verir, pek çok kemotraktan madde ve büyüme faktörü salınmasını sağlar.
- İnflamatuar hücreler zedelenme alanında toplanırlar.
- Pek çok injuri ve enfeksiyon düşük oksijen tansiyonu, yüksek pH ve yüksek laktat seviyesi ile karakterize enerjiden fakir alanlar oluşturur.
- Aerobik ve anaerobik olarak laktat salan makrofajlar bu ortamı fark eder ve yara kenarında hızlı bir angiogenesis ve fibroblast çoğalmasına yol açacak potent büyüme faktörleri salgılar.
- Antibakteriyel etki
- Direkt etki (anaeroblar)
- Bazı antibiyotiklerle sinerjizm
- Konak savunma faktörlerinin düzenlenmesi
- HBO tedavisi 3 yolla antibakteriyel tedaviyi güçlendirmektedir.
- Doku hipoksisini gidererek ilaçların etkili olabileceği optimal PO2 değerlerine yükselterek. (Aminoglikozitler, kinolonlar, trimethoprim, vankomisin ve bazı sulfanamidler)
- Bakterilerin biyosentez reaksiyonlarını inhibe ederek. (sulfanamidler)
- Bakterilerin metabolik aktiviteleri üzerine etki ederek. (üriner antiseptik nitrofurantoin)