Hipermagnezemi

TIPlopedi sitesinden
15.31, 15 Ocak 2015 tarihinde tiplopedi>Drhasan tarafından oluşturulmuş 1766 numaralı sürüm (Links to existing pages added by LinkTitles bot.)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Hipomagnezemiden daha az sıklıkla ve genellikle kronik böbrek yetmezlikli hastalarda görülür. Rabdomiyoliz olduğunda görülme sıklığı daha da artar. Ayrıca magnezyum tuzları içeren antiasit ve laksatiflerin sık kullanımında, total parenteral beslenme esnasında da görülebilir. Şiddetli hipermagnezemi ise genellikle MgSO4’ın terapötik kullanımı esnasında görülür. Hipermagnezemide nöromüsküler ve kardiyovasküler bulgular dominanttır. Terapötik serum düzeyi 2-4 mmol/l'dir.

Doz Klinik belirti
3-5 mEq/L Bulantı, kusma
4-7 mEq/L Sedasyon, derin tendon reflekslerinde azalma, kas güçsüzlügü
5-10 mEq/L Hipotansiyon, bradikardi, PR araligi ve QRS süresinde uzama
10-15 mEq/L Solunum depresyonu, koma
> 15 mEq/L Kardiyak arrest



Hipermagnezemi tedavisinde magnezyum kesilir. EKG bulguları düzelinceye kadar, bir kalsiyum tuzu infüzyon şeklinde verilir. Loop diüretikleri magnezyumun renal reabsorbsiyonunu inhibe edip atılımını artırırken, beraberinde kalsiyumu da atarlar. Bu durumda hipermagnezminin klinik belirtileri ortaya çıkar. Bu nedenle diüretik verilen hipermagnezemi durumlarında, beraberinde kalsiyumun da verilmesi önerilmektedir.


Biyokimya kategorisinden sayfalar