NIMV nun klinikte kullanımı

TIPlopedi sitesinden
21.09, 13 Eylül 2018 tarihinde Drhasan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 2623 numaralı sürüm (1 revizyon içe aktarıldı)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

NIMV nun sık kullanıldığı klinik durumlar[düzenle | kaynağı değiştir]

Postoperatif solunum yetersizliği[düzenle | kaynağı değiştir]

Hem NIV hemde CPAP postoperatif solunum yetersizliğinde atelektazileri önleyerek ve/veya gaz değişimini iyileştirerek etkili olmaktadır. Torakoabdominal anevrizmalardan sonra profilaktif CPAP kullanılmasının pulmoner komplikasyonları azalttığı gösterilmiştir. Elektif batın ameliyatlarından sonra gelişen akut solunum yetersizliklerinde CPAP ile konvasiyonel oksijen tedavisinin karşılaştırıldığı çalışmada , CPAP grubunda entübasyon , pnömoni ve sepsis oranının daha düşük olduğu gösterilmiştir. Özellikle KOAH ve konjestif kalp yetersizliği olan hastalarda akciğer rejeksiyonundan sonra gelişen akut solunum yetersizliğinde CPAP veya NIV mutlaka akılda bulundurulmalıdır.

Hipoksemik solunum yetersizliği[düzenle | kaynağı değiştir]

Hipoksemik solunum yetersizliğinde NIV kullanımı ile ilgili çok fazla destekleyici veri yoktur. Randomize kontrollü çalışmalar ile gösterilen , hipoksemik solunum yetersizliğinde ( ciddi solunum sıkıntısı , PaO2/FiO2 < 200 ve non KOAH ) NIV ile entübasyon ihtiyacı ve septik şok insidansı ve yoğun bakım mortalitesinde azalmalıdır.

Pnömonide NIV uygulanması tartışmalıdır. Akut hipoksemik solunum yetmezliğine sebep olan ARDS hastaları ,ciddi toplum kökenli pnömoni , ciddi hipoksemi (1 saatlik tedavi sonrası Pao2/FiO2<146 ) ve 40 yaşın üstünde olan hastalar NIV başarısı açısından risk faktörlerini oluşturmaktadır. ALI/ARDS de başlangıç tedavisi olarak NIV uygulanan hastalarda APACHE II nin 34 ün üzerinde olması ve 1 saatlik tedaviye rağmen PaO2/FiO2 oranının 175 in altında olması NIV ‘ un başarısız olacağının göstergeleri olarak gösterilmiştir. Ancak çalışmalara dahil edilen hastaların heterojenitesi nedeniyle akut hipoksemik solunum yetersizliğinde rutin NIV uygulanımı sınırlamaktadır.

Başarısız ekstübasyon

Başarısız ekstübasyonu önlemek veya tedavi etmek için NIV uygulanması son zamanlarda giderek dikkat çekmektedir. Ancak bu konuda da yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar sunulmuştur. Esteban ve ark. {{#pmid:15190137|Esteban}} yaptıkları çalışmada NIV ile reentübasyon oranının azalmadığı gibi yoğun bakım mortalitesinide arttırdığı gösterilmiştir. Ancak bu çalışmada erken NIV başlanmayıp , NIV için kesin kriterler oluşana kadar beklenildiği ve reentübasyonun geciktiği söylenmiştir . Bu konuda yapılan bir başka çalışmada bazı risk faktörlerinin varlığının (65 yaş üstü, konjestif kalp yetersizliğinin olması , APACHE II skorunun 12 nin üzerinde olması) başarısız ekstübasyona sebep olabileceği bildirilmiştir. Ancak NIV ile ekstübasyon sonrası solunum yetersizliği ve entübasyon ihtiyacı azalsa da bunun özellikle hiperkapnik hastalarda daha belirgin olduğu dikkat çekmektedir .



Mekanik Ventilasyon kategorisinden sayfalar