Romatoid artrit görüntüleme yöntemleri

TIPlopedi sitesinden
22.22, 29 Ekim 2018 tarihinde 88.226.116.46 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 4418 numaralı sürüm (" Konvansiyonel radyografi romatoid artritin değerlendirilmesinde en sık kullanılan görüntüleme yöntemi olmakla birlikte genellikle RA’daki geri dön..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Konvansiyonel radyografi romatoid artritin değerlendirilmesinde en sık kullanılan görüntüleme yöntemi olmakla birlikte genellikle RA’daki geri dönüşümsüz eklem hasarı oluştuktan sonraki geç dönem değişiklikleri göstermektedir.

Erken dönemde radyografide yumuşak doku şişliği, periartiküler osteoporoz, marjinal erozyonlar, erozyonların büyüyüp birleşmesiyle oluşan sinovyal kistler görülürken, geç dönemde ise yaygın osteopeni, eklem aralığında daralma, subkondral erozyonlar ve subluksasyonlara rastlanır . İkincil bir osteoartroz eşlik etmedikçe yeni kemik oluşumu görülmez.

Erken dönemde erozyonların belirlenmesinde konvansiyonel grafiler yetersiz kaldığından ileri radyolojik tetkiklerin kullanılması gündeme gelmiştir. Erken kıkırdak harabiyeti ve erozyonları göstermede magnetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrasonografi (USG) hassas görüntüleme yöntemleridir . USG ve MRG özellikle erken RA’lı hastalarda kemik erozyonları gelişmeden önce sinoviti ve rayografide görünür hale gelmeden önce erken kemik hasarını tespit edebilmektedir

Romatoid Artrit kategorisinden sayfalar