Propofol klinik kullanım ve uygulama

TIPlopedi sitesinden
22.17, 14 Ocak 2019 tarihinde Drhakan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 4604 numaralı sürüm
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Genel olarak kullanım endikasyonları[düzenle | kaynağı değiştir]

  • Propofol genel anestezinin indüksiyon ve idamesi
  • Yoğun bakım tedavisi gören, solunum cihazına bağlı olan hastaların sedasyonu 
  • Diagnostik veya cerrahi işlemlerde tek başına yada lokal veya rejyonel anestezi ile kombine kullanılabilir

Hızlı indüksiyon ve uyanma sağlar, anestezi derinliği iyi ayarlanır. Propofol, intravenöz bolus ve infüzyon şeklinde, oksijen, azotprotoksit ve opioidlerle birlikte kombine edilerek genel anestezide ayrıca sedasyon amacıyla yoğun bakım ünitelerinde kullanılır

Genel anestezi indüksiyonu ve idamesinde kullanımı:[düzenle | kaynağı değiştir]

Erişkinlerde total doz 1.5-2.5 mg/kg dır.  55 yaş üzeri, ASA (American Society of Anesthesiology) 3-4  yüksek riskli hastalar, genel durumu bozuk, hipovolemik ve kalp yetmezliği olan hastalarda doz azaltılmalıdır.

3 yaş altındaki  çocuklarda propofol kullanımına ilişkin yeterli bilgi yoktur. Çocuklarda doz ihtiyacı erişkin hastalardan biraz fazladır. 8 yaş üzerinde 2.5 mg/kg, infantlar dahil küçük çocuklarda 2.5-4 mg/kg dozunda uygulanır . Propofol dozu, anestezi belirtilerinin başlamasına bakılarak yavaşça titre edilmelidir. Total intravenöz anestezi idamesi için, ilk 20-30 dk süresince 12 mg/kg/s, ikinci 20-30 dk süresince 9mg/kg/s, sonra 6 mg/kg/s’den infüzyon hızı önerilir. Erişkinlere göre %50 fazla infüzyon dozuna ihtiyaçları vardır. Bir aydan küçük bebeklerde genel anestezi indüksiyon ve idamesinde önerilmemektedir [1],[2].  

Yoğun bakımda uzun süreli sedasyon:[düzenle | kaynağı değiştir]

Her hastaya gereken düzeyde sedasyon yapması istenir. Önerilen doz 0.3-4 mg/kg/saat’dir. İnfüzyon tedavisi 1 haftayı geçmemeli ve  48 saati geçen sedasyonlarda 4 mg/kg/saat aşılmamalıdır. Uzun süreli sedasyonlarda içeriğindeki lipid günlük kalori hesabına katılmalıdır (1 ml’de 0.1 g yağ bulunur). Tedaviye başlamadan önce plazma lipidleri ölçülmelidir. Uzun süreli ve yüksek doz propofol tedavisine bağlı Propofol infüzyon sendromu ortaya çıkabilir.  

Yoğun bakımda kısa süreli sedasyon:[düzenle | kaynağı değiştir]

Hızlı indüksiyon ve kısa süreli etki nedeni ile uygun dozda iyi tolere edilir. Yükleme dozu kısa süreli sedasyon için 0.1 mg/kg dır. İdame dozu istenen sedasyon derinliğine göre ayarlanabilir ve genellikle 1.5-4.5 mg/kg/saat arasındadır. Yoğun bakım ünitesinde çocuklarda sedasyon amacıyla kullanılımı önerilmemektedir[3]


Propofol enjeksiyon ağrısı geniş venler(brakial) kullanıldığında azalmaktadır. İntravenöz enjeksiyondan sonra tromboz veya flebit görülme sıklığı oldukça düşüktür.
Arter içine yanlışlıkla verildiğinde  geçici hiperemi ve ağrıya neden olabilse de fonksiyon kaybına veya bir sekele yol açmaz.

Kullanıma ilişkin uyarılar[düzenle | kaynağı değiştir]

Propofol; anestezi ve yoğun bakım hastalarında eğitilmiş kişiler tarafından uygulanmalıdır. Suni solunum, oksijen takviyesi ve solunum yolunun açık tutulması  için  gerekli  cihazlar  mutlaka  hastanın  yakınında bulundurulmalıdır.

Propofol dilüe edilmeden veya infüzyon için sadece %5 Dekstroz intravenöz infüzyon solüsyonu veya % 0.9 Sodyum klorür intravenöz infüzyon solüsyonu ile PVC infüzyon torbaları ya da cam infüzyon şişeleri içinde dilüe edilerek kullanılabilir. 

Uygulamadan hemen önce aseptik olarak hazırlanmalı ve hazırlandıktan sonraki 6 saat içinde kullanılmalıdır.

Propofol anestezinin idamesi için dilue edilmeden kullanıldığında enjektör pompası ya da volümetrik infüzyon pompası gibi cihazlarla infüyon hızı kontrol edilmelidir. 
 

 

 

  1. Hannallah RS, Baker SB, Casey W et al. Propofol: Effective dose and induction characteristics in unpremedicated children. Anesthesiology 1991; 74: 217-219.
  2. McFarlan CS, Anderson BJ, Short TG. The use of propofol infusions in pediatric anesthesia. Pediat Anaesth 1999; 9: 209-216
  3. Fulton B, Sorkin EM. Propofol. An overview of its pharmacology and review of its clinical efficacy in intensive care sedation. Drugs 1995; 50: 636-657.
Propofol kategorisinden sayfalar