Ropivakain

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Ropivakain[düzenle | kaynağı değiştir]

Kimyasal yapı[düzenle | kaynağı değiştir]

Ropivakain, amino-amid grubu yeni bir lokal anesteziktir. Kimyasal olarak bupivakain ve mepivakaine benzer. Bupivakaindeki piperidin halkasında nitrojene bağlanan butil yerine ropivakainde propil vardõr. Aynı zamanda eklenen hidrojen, karboksi zincirine bağlanmada piperidin halkasõnõn karbonuna ilave edilir. Bu bileşik bupivakain ve mepivakainden farklı olarak tamamen levo-izomer s(-) enantiyomerdir (asimetrik olmayan karbon) Kimyasal formülü 1-n-propil-DLpiperidin-2-carboxylic acid-2,6- dimethylanilide hidrochloriddir.

Fizikokimyasal özellikler[düzenle | kaynağı değiştir]

pKa değeri 8.1 ve proteine bağlanma kapasitesi %90-94 olup, bupivakaine benzer. Partisyon katsayısı (lipid solübilitesi) bupivakainin yarısından azdır.

Etki[düzenle | kaynağı değiştir]

Hayvan çalışmaları 1988 yılında başlamış, ilk insan çalışması Scoot tarafından 1989’da, gönüllü gurupta yapılmıştır. Klinik kullanımı 1994 yılında başlamıştır. Ropivakain bupivakainin %60 potensliğine sahiptir. Etki gücü mepivakaine yakındır.

Lokal anestezik etki süresi lidokain ve mepivakainin 2-3 katı olup, bupivakaine hemen hemen eşittir. Başlangıçtaki etki fazı hızlı olup 14 dakikadır. Plazma proteinlerine %94 bağlanır.

Plazmada 1-asit-glikoprotein tarafından taşınır.

Farmakokinetik[düzenle | kaynağı değiştir]

Primer metabolizma yeri karaciğerdir. Sitokrom P-450 sistemi tarafından metabolize edilir. Büyük miktardaki metabolitleri idrarla atılır. Major metaboliti 3-hidroksi –ropivakaindir.

Farmakolojik etkileri[düzenle | kaynağı değiştir]

Ropivakainin diğer lokal anesteziklerden en önemli farkı, diferansiyel blok etkisinin çok belirgin olmasıdır. Diferansiyel blokta motor blok çok az oluşurken, sensoryal blok etkisi tamdır. İnfiltrasyon analjezisi, periferik sinir blokları epidural ve spinal bloklarda kullanılabilir. Erişkinde 24 saatte 800 mg dozunda uygulanan ropivakain iyi tolere edilmiştir. Yan etkiler başta merkezi sinir sistemi, kardiovasküler sistem ve diğer sistemlerde olmak üzere görülür. Yan etki görülme sıklığı bupivakain ile aynıdır. Sadece titreme ve hipotansiyon ropivakainde daha azdır. Merkezi sinir sistemi ile ilgili yan etkiler yüksek doz veya intraarteriyel enjeksiyon nedeniyle görülür. Konfüzyon, konvülsiyon, ajitasyon, stupor ve koma oluşabilir.

Kardiovasküler sistem üzerine yan etkileri hipotansiyon, her türlü aritmi (sıklıkla ventriküler aritmilerdir ve malign seyirlidir) ve bradikardidir. Ancak bu yan etkiler mepivakain ve bupivakainden azdır.

Allerjik reaksiyonlar görülebilir. Basit anafilaktoid reaksiyon, hafif döküntü, bulantı-kusma, somnolans, hipotansiyon, anafilaktik şok tablosuna kadar değişken bir tablo oluşturabilir.

İlaç Etkileşimleri[düzenle | kaynağı değiştir]

Toksik etkileri aditif olabileceğinden, yapısal olarak amid türü lokal anesteziklere benzeyen diğer ilaçları (örn. antiaritmikler) kullanan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. CYP1A inhibitörleri (örn; verapamil, fluvoksamin) ile birlikte kullanıldığında metabolik etkileşim riski nedeniyle ropivakainin plazma düzeyleri artabilir. Bu nedenle, fluvoksamin tedavisi gören hastalarda uzun süreli ropivakain uygulamalarından kaçınılmalıdır.

Kullanım şekli ve dozlar[düzenle | kaynağı değiştir]

Yeterli anestezi sağlamak için etkili en düşük doz hedeflenmelidir. Doz, istenen blok derecesi ve hastanın genel durumuna göre ayarlanmalıdır. Genel bir kural olarak, cerrahi anestezide daha yüksek konsantrasyonların ve dozların uygulanması önerilir. Akut ağrı tedavisinde analjezi için düşük konsantrasyonların ve dozların kullanılması önerilir. Doz önerisi: Cerrahi anestezi: Lumbar Epidural Uygulama (Cerrahi); doz 113-188 mg, etki başlangıcı 10-20 dakika, etki süresi 3-5 saat, doz 150-200 mg, etki başlangıcı 10-20 dakika, etki süresi 4-6 saat. Cerrahi anestezi: Lumbar Epidural Uygulama (Sezeryan operasyonu); doz 113-150 mg, etki başlangıcı 10-20 dakika, etki süresi 3-5 saat. Cerrahi anestezi: Torasik Epidural Uygulama (Postoperatif ağrı tedavisinde blok sağlamak); doz 38-113 mg, etki başlangıcı 10-20 dakika. Cerrahi anestezi: Periferik sinir bloğu ve infiltrasyon (Brakiyal pleksus bloğu); doz 225-300 mg, etki başlangıcı 10-25 dakika, etki süresi 6-10 saat. Cerrahi anestezi: Periferik sinir bloğu ve infiltrasyon (Küçük, orta sinir bloğu ve infiltrasyonu); doz 7.5-225 mg, etki başlangıcı 1-15 dakika, etki süresi 2-6 saat. Akut ağrı tedavisi: Lumbar Epidural Uygulama (Bolus); doz 20-40 mg, etki başlangıcı 10-15 dakika, etki süresi 0.5-1.5 saat. Akut ağrı tedavisi: Lumbar Epidural Uygulama (Aralıklı enjeksiyon); doz 20-30 mg. Akut ağrı tedavisi: Lumbar Epidural Uygulama (Sürekli infüzyon); doz 12-28 mg/saat. Akut ağrı tedavisi: Torasik Epidural Uygulama (Sürekli infüzyon); doz 12-28 mg/saat. Akut ağrı tedavisi: Periferik sinir bloğu ve infiltrasyonu; doz 2-200 mg, etki başlangıcı 1.5 dakika, etki süresi 2.6 saat.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon kategorisinden sayfalar
Farmakoloji kategorisinden sayfalar