Çocuklarda sedasyon uygulamaları

TIPlopedi sitesinden
22.10, 13 Eylül 2018 tarihinde Drhasan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 4021 numaralı sürüm (1 revizyon içe aktarıldı)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Sedasyon/analjezi teknikleri ile hastanın anksiyetesi, huzursuzluğu ve ağrısı azaltılablilir veya tamamen yok edilebilir. Ayrıca, hareketsizlik gerektiren girişimlerde, küçük çocuk ve kooperasyon kurulamayan erişkin hastaların hareket etmesi önlenerek girişimin başarısı artırılır. Çocuklarda sedasyon lumbal ponksiyon, kemik iliği aspirasyonu, artrosentez, radyolojik tetkikler, kırık-çıkık redüksiyonu, yara debridmanı gibi işlemlerde uygulanabilinir.

Ameliyathane dışında çocukların, sedasyon ve anestezi ihtiyacı hem hastane içinde (MRG odası, kardiyak kateterizasyon odası, endoskopi, girişimsel radyoloji üniteleri, neonatal yoğun bakım ünitesi ve radyoterapi odası gibi) hem de hastane dışında (özel görüntüleme merkezleri, diş muayenehaneleri gibi) gittikçe artmaktadır. Ameliyathane dışında çocuklara sedasyon ve anestezi vermek, ameliyathane ortamından daha stresli ve zordur. Bunun için yeterli plan, hazırlık ve uygun protokollerin hazırlanması çok önemlidir .

Ameliyathane dışında uygulanan birçok işlem ya ağrılı değildir veya ameliyathanede yapılan işlemlere göre daha az ağrılıdır. Örneğin; MRG, BT ve radyoterapi için anestezi alması gereken çocuklarda hareketsizlik sağlamak yeterli olacaktır. Sedasyon öncesi, sırası ve sonrasında mutlaka yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir: - Sedasyon öncesi değerlendirme - Sedasyon için aileden izin alma - Uygun açlık durumu - Uygun monitörizasyon (EKG, kan basıncı, nabız oksimetresi, etCO2 ve vücut sıcaklığı) - Acil durumlar için defibrilatör, uygun pediyatrik resüsitasyon aletleri ve ilaçları - Eğitimli personel - Sedasyon, derlenme ve taburculuk kriterlerinin dökümantasyonu