"APTT" sayfasını değiştirmektesiniz

Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Uyarı: Giriş yapmadınız. Herhangi bir değişiklik yapmanız durumunda IP adresiniz herkese görünecektir. Eğer giriş yaparsanız veya bir hesap oluşturursanız, edineceğiniz çeşitli yararların yanı sıra yaptığınız değişiklikler de kullanıcı adınıza atfedilecektir.

Bu düzenleme geri alınabilir. Lütfen yapmak istediğiniz bu olduğunu doğrulamak için aşağıdaki karşılaştırmayı kontrol edin ve ardından düzenlemeyi geri almayı bitirmek için değişiklikleri aşağıda yayımlayın.

Güncel sürüm Sizin metniniz
2. satır: 2. satır:
== Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı ==
== Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı ==


Pıhtılaşma için geçen zamanı gösteren, intrensek ve ortak yoldaki faktörlerin fonksiyonunu belirlemek için kullanılan laboratuar testidir. Faktör seviyesinin yaklaşık olarak normalin %30-50’sine düştüğü durumlarda aPTT seviyelerinin genellikle uzadığı kabul edilir.Genellikle protrombin zamanı testi ([[PTZ|PTZ]]) ile birlikte bakılır.   aPTT testi şu şekilde yapılır,  plazmaya fosfolipid, kalsiyum ve ellagic [[Asit|asit]] veya kaolin gibi bir aktivatörler eklenerek intrinsik yoldan fibrin pıhtısı oluşana kadar geçen süre ölçülür. Tek başına aPTT uzaması [[Konjenital|konjenital]] olarak faktör VIII, IX, XI veya XII eksikliğinde görülür. Faktör eksikliği dışında  faktörlere karşı spesifik veya nonspesifik inhibitör varlığında, [[Heparin|heparin]] tedavisi sırasında  ve antifosfolipid [[Antikor|antikor]] varlığında da aPTT uzun bulunur. aPTT uzun bulunan hastada [[trombin zamanı]] da uzamış ise  heparin varlığı düşünülmelidir.  
Pıhtılaşma için geçen zamanı gösteren, intrensek ve ortak yoldaki faktörlerin fonksiyonunu belirlemek için kullanılan laboratuar testidir. Faktör seviyesinin yaklaşık olarak normalin %30-50’sine düştüğü durumlarda aPTT seviyelerinin genellikle uzadığı kabul edilir.Genellikle protrombin zamanı testi ([[PTZ|PTZ]]) ile birlikte bakılır.   aPTT testi şu şekilde yapılır,  plazmaya fosfolipid, kalsiyum ve ellagic [[Asit|asit]] veya kaolin gibi bir aktivatörler eklenerek intrinsik yoldan fibrin pıhtısı oluşana kadar geçen süre ölçülür. Tek başına aPTT uzaması [[Konjenital|konjenital]] olarak faktör VIII, IX, XI veya XII eksikliğinde görülür. Faktör eksikliği dışında  faktörlere karşı spesifik veya nonspesifik inhibitör varlığında, [[Heparin|heparin]] tedavisi sırasında  ve antifosfolipid [[Antikor|antikor]] varlığında da aPTT uzun bulunur. aPTT uzun bulunan hastada trombin zamanı da uzamış ise  heparin varlığı düşünülmelidir.  


=== aPTT normal değeri: ===
=== aPTT normal değeri: ===
10. satır: 10. satır:
=== aPTT yi uzatan nedenler ===
=== aPTT yi uzatan nedenler ===


*[[DIC|DIC]] ( dissemine intravaskuler koagulasyon),  
*DİC ( dissemine intravaskuler koagulasyon),  
*Faktör XI ve faktör XII eksikliği,  
*Faktör XI ve faktör XII eksikliği,  
*[[Hemofili_A|Hemofili A]],  
*Hemofili A, Hemofili B,  
*[[Hemofili_B|Hemofili B]],  
* Hipofibrinojenemi,  
* Hipofibrinojenemi,  
* Lupus antikoagulan,  
* Lupus antikoagulan,  
* [[Malabsorbsiyon|Malabsorbsiyon]] ,  
* Malabsorbsyon,  
*[[ K_vitamini_eksikliği| K vitamini eksikliği]],  
* K vitamini eksikliği,  
* [[Von_Willebrand_hastalığı|Von Willebrand hastalığı]]
* Von Willebrand hastalığı


[[Category:Koagülasyon]]
[[Kategori:Koagülasyon]]
TIPlopedi web sitesine yapılan tüm katkıların diğer katılımcılar tarafından düzenlenebileceğini, değiştirilebileceğini veya kaldırılabileceğini lütfen unutmayın. Yazınızın acımasızca düzenlenmesini istemiyorsanız, buraya göndermeyin.
Ayrıca, bunu kendiniz yazdığınızı veya herkese açık bir alandan veya benzeri ücretsiz bir kaynaktan kopyaladığınıza söz veriyorsunuz (ayrıntılar için TIPlopedi:Telif hakları sayfasına bakın). Telif hakkıyla korunan eseri izinsiz göndermeyin!

Sayfayı değiştirmek için, lütfen bölümünün altında yer alan soruya cevap verin (daha fazla bilgi):

İptal Düzenleme yardımı (yeni sekmede açılır)
"https://tiplopedi.com/index.php/APTT" sayfasından alınmıştır