KOAH
KOAH : Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı[düzenle | kaynağı değiştir]
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), genellikle ilerleyici olan ve tam olarak geri dönüşü sağlanmayan hava akımı sınırlanması ile karakterizedir. Diğer sistemleride etkileyebilen, zararlı partikül ve gazlara bağlı olarak gelişen inflamatuar yanıtla ilişkili, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Hastalarda en sık görülen semptomlar kronik öksürük, nefes darlığı, kronik öksürük ve kronik balgam çıkarmadır. KOAH sadece hava yollarında değil sistemik bir inflamasyona neden olmaktadır. Gelişen doku hipoksisi ve sistemik inflamatuvar mediyatörler nedeni ile başta kardiyovasküler sistem olmak üzere çeşitli yapısal ve fonksiyonel bozukluklar meydana gelmektedir.
KOAH ın zemininde yer alan patolojiler
- Kronik bronşit
- Amfizem
- Küçük havayollarını tutan hastalık (obliteratif bronşiolit)
Kronik bronşit, başka bir pulmoner veya kardiyak nedene bağlı olmayan, 2 yıl içinde 3 ay üst üste öksürük ve balgam çıkarma yakınmalarının olması şeklinde tanımlanır.
Amfizem ise, patolojik bir tanımlamadır ve akciğerin gaz alış verişini yapan bölümlerinin distansiyonu ve yıkımı şeklinde tanımlanır.
Küçük hava yolu hastalığı ise terminal ve respiratuar bronşiollerde inflamasyon, hava yolu çapında daralma ile birlikte fibrozis ve bronşial epitelde goblet hücre metaplazisinin mevcudiyeti olarak tanımlanmıştır
Kronik semptomları ve risk faktörleri bulunan bireylerde spirometrik incelemede yerleşik hava akımı obstrüksiyonu saptanması (post bronkodilatör FEV1 / FVC< %70) tanıyı doğrular (GOLD 2014).
GOLD 2006 ve ATS/ERS REHBERLERİ[düzenle | kaynağı değiştir]
FEV1 /FVC < %70
Hafif KOAH: FEV1 > %80 Kronik öksürük olsun veya olmasın
Orta KOAH: %50 < FEV1 < %80 Kronik öksürük, balgam olsun veya olmasın
Şiddetli KOAH: %30 < FEV1 < %50 Kronik öksürük, balgam, nefes darlığı
Çok ağır KOAH: FEV1 < %30 veya FEV1 < %50 + solunum yetmezliği
Genellikle kış aylarında oluşan alevlenme dönemlerinde , semptomlarda artış ve akciğer fonksiyonlarında azalma gözlenir.