N. musculocutaneus

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Fasciculus lateralis M. pectoralis minor’ün alt kenar hizasında ikiye ayrılır. N. musculocutaneus hem kasa, hem de deriye gittiği için bu isim verilmiştir. Dirsek eklemi hizasında derin fasyayı delerek M. biceps brachii tendonunun lateralinden geçer. Ön kolda n. cutaneus antebrachii lateralis olarak uzanır.

N. musculocutaneus’un tek başına hasara uğraması nadirdir. Hasara uğradığı zamanda M. biceps brachii ve M. brachialis’in çalışmamasına rağmen M. brachioradialis, M. flexor carpi radialis ve M. pronator teres’in yardımıyla ön kol fleksiyon hareketi yapabilir. Yalnız bu hareket kuvvetli olmaz ve aynı zamanda M. biceps brachii’nin etkisi ortadan kalktığından dolayı ön kol Pronasyon pozisyonuna gelir.

Varyasyonları; plexus brachialis’in fasciculus lateralis’den ayrılan uç dallarının yerleşiminde belli düzen yoktur. Varyasyonlar fazladır. N. medianus’u oluşturacak lifler önce n. musculocutaneus ile beraber seyreder sonra ayrılıp N. medianus’a katılır. Yaklaşık %87 gibi bir oranla inerve ettiği kaslardan biri olan M. coracobrachialis'i deler. Kası delmediği durumlar varyasyon olarak kabul edilir. Ayrıca n. musculocutaneus’un hiç bulunmaması durumu da görülebilir. Bu durumda çok yüksek ihtimalle humerus ön yüzündeki kasların inervasyonu ve ön kolun lateralinin deri duyusu n. medianus tarafından verilen dallarla sağlanır.






Sinir Sistemi Anatomisi kategorisinden sayfalar
Üst ekstremite sinirleri kategorisinden sayfalar
Sinir Sistemi kategorisinden sayfalar
Periferik Sinir Sistemi kategorisinden sayfalar