"Spinal anestezi komplikasyonları" sayfasını değiştirmektesiniz

Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Uyarı: Giriş yapmadınız. Herhangi bir değişiklik yapmanız durumunda IP adresiniz herkese görünecektir. Eğer giriş yaparsanız veya bir hesap oluşturursanız, edineceğiniz çeşitli yararların yanı sıra yaptığınız değişiklikler de kullanıcı adınıza atfedilecektir.

Bu düzenleme geri alınabilir. Lütfen yapmak istediğiniz bu olduğunu doğrulamak için aşağıdaki karşılaştırmayı kontrol edin ve ardından düzenlemeyi geri almayı bitirmek için değişiklikleri aşağıda yayımlayın.

Güncel sürüm Sizin metniniz
1. satır: 1. satır:
== Spinal anestezi komplikasyonları ==
== Spinal anestezi komplikasyonları ==
 
* '''Yetersiz [[Spinal anestezi|Spinal Anestezi]]'''
*'''Yetersiz [[Spinal_anestezi|Spinal Anestezi]]'''  
* '''Yüksek [[Spinal anestezi|Spinal Anestezi]]''': Yüksek servikal veya torasik spinal anestezide, önemli derecede hipotansiyon, bradikardi ve solunum yetmezliği gelişebilir. Hipotansiyon devam ederse medüller solunum merkezlerinin hipoperfüzyonu nedeniyle apne izlenebilir. Tedavisinde solunum ve dolaşım desteği gerekebilir.
*'''Yüksek [[Spinal_anestezi|Spinal Anestezi]]''': Yüksek servikal veya torasik spinal anestezide, önemli derecede hipotansiyon, bradikardi ve solunum yetmezliği gelişebilir. Hipotansiyon devam ederse medüller solunum merkezlerinin hipoperfüzyonu nedeniyle apne izlenebilir. Tedavisinde solunum ve dolaşım desteği gerekebilir.  
* '''Baş Ağrısı''': Hastaların çoğunda spinal anesteziyi izleyen 1 – 2 gün içinde ortaya çıkmaktadır. İğnenin durayı deldiği yerden [[BOS]] kaçağı olmakta ve bu miktar 20 ml’yi geçtiğinde baş ağrısı gelişmektedir. [[BOS]] basıncının düşmesi sonucu, beynin sıvı yastığından yoksun kaldığı ve ağrıya duyarlı yapıların gerilerek baş ağrısına neden olduğu kabul edilmektedir. Baş ağrısının gelişmesinde iğnenin kalınlığı, hastanın cinsiyeti (kadın), yaşı (genç) ve erken mobilize edilmesi etkili faktörlerdir. Ağrı sıklıkla frontal bölgede, daha az olarak da oksipital bölgede hissedilir. Nadiren yaygın olabilir. Zonklayıcı karekterdedir. Bulantı ve kusma eşlik edebilir.
*'''Baş Ağrısı''': Hastaların çoğunda spinal anesteziyi izleyen 1 – 2 gün içinde ortaya çıkmaktadır. İğnenin durayı deldiği yerden [[BOS|BOS]] kaçağı olmakta ve bu miktar 20 ml’yi geçtiğinde baş ağrısı gelişmektedir. [[BOS|BOS]] basıncının düşmesi sonucu, beynin sıvı yastığından yoksun kaldığı ve ağrıya duyarlı yapıların gerilerek baş ağrısına neden olduğu kabul edilmektedir. Baş ağrısının gelişmesinde iğnenin kalınlığı, hastanın cinsiyeti (kadın), yaşı (genç) ve erken mobilize edilmesi etkili faktörlerdir. Ağrı sıklıkla frontal bölgede, daha az olarak da oksipital bölgede hissedilir. Nadiren yaygın olabilir. Zonklayıcı karekterdedir. Bulantı ve kusma eşlik edebilir.  
* '''Sırt Ağrısı''': Enjeksiyon esnasında lokal doku irritasyonu, hiperemi ve kaslarda refleks spazm sonucu ortaya çıkabilir. Sonuç olarak hastalarda 10 - 14 gün sürebilen sırt ağrısı şikayeti olabilir.
*'''Sırt Ağrısı''': Enjeksiyon esnasında lokal doku irritasyonu, hiperemi ve kaslarda refleks spazm sonucu ortaya çıkabilir. Sonuç olarak hastalarda 10 - 14 gün sürebilen sırt ağrısı şikayeti olabilir.  
* '''Nörolojik Komplikasyonlar''': Ciddi ve kalıcı nörolojik hasar son derece nadir olup, iskemi, direkt travma veya kullanılan ilaçların kimyasal etkilerinden kaynaklanır. Steril koşullara özen gösterilmesi, nörolojik belirtileri olan sistemik hastalıklarda [[spinal anestezi]] uygulanmaması, toksisitesi yüksek ilaç ve yoğunluklardan kaçınılması ile bu olasılık en aza indirilebilir.
*'''Nörolojik Komplikasyonlar''': Ciddi ve kalıcı nörolojik hasar son derece nadir olup, iskemi, direkt travma veya kullanılan ilaçların kimyasal etkilerinden kaynaklanır. Steril koşullara özen gösterilmesi, nörolojik belirtileri olan sistemik hastalıklarda [[Spinal_anestezi|spinal anestezi]] uygulanmaması, toksisitesi yüksek ilaç ve yoğunluklardan kaçınılması ile bu olasılık en aza indirilebilir.  
 
Spinal kordda iskeminin başlıca nedeni hipotansiyondur. Aorta kros klemp konması, vasküler cerrahi gibi işlemler iskemi olasılığını arttırır. Enjeksiyon sırasında bir sinir kökünün travmatize olması da nörolojik hasara neden olabilir.
Spinal kordda iskeminin başlıca nedeni hipotansiyondur. Aorta kros klemp konması, vasküler cerrahi gibi işlemler iskemi olasılığını arttırır. Enjeksiyon sırasında bir sinir kökünün travmatize olması da nörolojik hasara neden olabilir.


13. satır: 10. satır:


Bazı hastalarda geçici nörolojik semptomlara rastlanabilir. Duyusal ve motor kayıp olmaksızın bacaklara yayılan bel ağrısı ile karakterizedir. Bloğun çözülmesinden sonra görülür; genellikle birkaç gün içinde spontan olarak geçer. Etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır.
Bazı hastalarda geçici nörolojik semptomlara rastlanabilir. Duyusal ve motor kayıp olmaksızın bacaklara yayılan bel ağrısı ile karakterizedir. Bloğun çözülmesinden sonra görülür; genellikle birkaç gün içinde spontan olarak geçer. Etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır.
 
* '''Bulantı ve Kusma''': Serebral hipoksi, hipotansiyon veya cerrahi işlem sırasında organ
*'''Bulantı ve Kusma''': Serebral hipoksi, hipotansiyon veya cerrahi işlem sırasında organ  
 
çekilmesine bağlı olarak gelişir.
çekilmesine bağlı olarak gelişir.
* '''Enfeksiyon''': Sterilizasyon koşullarına dikkat edilmediğinde oluşabilen ciddi bir komplikasyondur.
* '''Kauda Equina Sendromu''': Mesane ve anal sfinkter kontrolünün kaybı, perianal duyu kaybı, alt ekstremitede duyu veya motor kayıp ile karekterize, uzamış veya kalıcı nörolojik defisit olarak tanımlanır.
* '''Üriner Retansiyon''': S2 - S4 [[dermatomlar]]ının blokajı sonucu mesane tonusu kaybolur, işeme refleksi inhibe olur ve idrar retansiyonu meydana gelebilir.
* '''Sistemik Toksisite''': Yüksek dozda kullanılan [[lokal anestezikler]] SSS’ni (nöbet ve bilinç kaybı) ve kardiyovasküler sistemi (hipotansiyon, aritmiler, kardiyovasküler kollaps) etkileyerek sistemik toksisiteye neden olabilirler.  37
* '''Spinal hematom''': 1/220.000 oranında görülür. Koagulasyon bozukluğu olan hastalar risk grubundadır.


*'''Enfeksiyon''': Sterilizasyon koşullarına dikkat edilmediğinde oluşabilen ciddi bir komplikasyondur.
* '''Damar zedelenmesi''',
*'''Kauda Equina Sendromu''': Mesane ve anal sfinkter kontrolünün kaybı, perianal duyu kaybı, alt ekstremitede duyu veya motor kayıp ile karekterize, uzamış veya kalıcı nörolojik defisit olarak tanımlanır.
* '''Menenjit ve meningismus''',
*'''Üriner Retansiyon''': S2 - S4 [[Dermatomlar|dermatomlarının]] blokajı sonucu mesane tonusu kaybolur, işeme refleksi inhibe olur ve idrar retansiyonu meydana gelebilir.
* '''Palsi ve paralizi''',
*'''Sistemik Toksisite''': Yüksek dozda kullanılan [[Lokal_anestezikler|lokal anestezikler]] SSS’ni (nöbet ve bilinç kaybı) ve kardiyovasküler sistemi (hipotansiyon, aritmiler, kardiyovasküler kollaps) etkileyerek sistemik toksisiteye neden olabilirler. 37
* '''İdrar retansiyonu'''.
*'''Spinal hematom''': 1/220.000 oranında görülür. Koagulasyon bozukluğu olan hastalar risk grubundadır.
<noinclude>
 
*'''Damar zedelenmesi''',  
*'''Menenjit ve meningismus''',  
*'''Palsi ve paralizi''',  
*'''İdrar retansiyonu'''.  
 
&nbsp;
 
{{an}} fckLR


[[Kategori:Spinal_Anestezi]]
{{an}}
</noinclude>
TIPlopedi web sitesine yapılan tüm katkıların diğer katılımcılar tarafından düzenlenebileceğini, değiştirilebileceğini veya kaldırılabileceğini lütfen unutmayın. Yazınızın acımasızca düzenlenmesini istemiyorsanız, buraya göndermeyin.
Ayrıca, bunu kendiniz yazdığınızı veya herkese açık bir alandan veya benzeri ücretsiz bir kaynaktan kopyaladığınıza söz veriyorsunuz (ayrıntılar için TIPlopedi:Telif hakları sayfasına bakın). Telif hakkıyla korunan eseri izinsiz göndermeyin!

Sayfayı değiştirmek için, lütfen bölümünün altında yer alan soruya cevap verin (daha fazla bilgi):

İptal Düzenleme yardımı (yeni sekmede açılır)

Bu sayfada kullanılan şablon: