Still hastalığı laboratuar

TIPlopedi sitesinden
22.10, 13 Eylül 2018 tarihinde Drhasan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 3591 numaralı sürüm (1 revizyon içe aktarıldı)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Still Hastalığı Laboratuvar bulgular[düzenle | kaynağı değiştir]

Yüksek eritrosit sedimantasyon hızı tüm hastalarda görülür. Tipik olarak lökositozis ve 15.000/mm3’i aşan periferik beyaz küre sayımı saptanır. İmmatür formda ve granülosit hakimiyeti vardır. Normokrom, normositik anemi mevcuttur. Yaygın olarak reaktif trombozitozis gözlenir. Hastalığın remisyonu veya etkin tedavisi ile hematolojik anormallikler ortadan kalkar. Koeller ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, destrüktif lenfadenopatili bir vakada, periferik kanda hastalığın aktivasyonu sırasında T lenfositlerinde büyük bir artış tespit edilmiştir. Aynı hastanın kemik iliğinde lenfopoetik hücrelerde %23 oranında bir artış saptanmıştır. Araştırmacılar, remisyon sonrası T lenfosit aktivasyonunun ortadan kalktığını gözlemlemişlerdir. Sonuçta, lenfosit aktivasyonunun hastalığın aktivasyonu ile korele olduğunu iddia etmişlerdir. Karaciğer fonksiyon testleri; ESH’lı hastaların %75’inde serum aminotransferaz ve laktat dehidrogenaz yükselmesi görülür. Minimal enzim yükselmesinden fulminan hepatik nekroza kadar gidebilen karaciğer bulguları gözlenir ve bu non-spesifiktir. ESH’lı hastaların %75’inde serum albumin düzeyi depresedir. Serum ferritin düzeyi; Ferritin akut faz reaktanıdır. Hastaların genellikle %70’inde serum ferritin düzeyi belirgin olarak yükselmiştir. ESH’ında hiperferritinemi, demir metabolizmasına bağlı değildir. Sitokinlere bağlı bir sonuç gibi gözükmektedir. Sitokinler, RES’den sentezi artırarak ya da hepatosit hasarına neden olarak ferritin düzeyini artırıyor olabilir. Hastalık aktivitesi ile serum ferritin düzeyinin yüksekliği koreledir ve tedavinin izlenmesinde serolojik belirleyici olarak değer- lendirilmesi gerektiği ileri sürülmüştür. Ferritin düzeyleri etkili anti-inflamatuvar tedaviye hızla yanıt verir. 300ng/ml.’ı aşan serum ferritin konsantrasyonu (normal değerler 0-40 ng/ml) tespit edilir. 10.000ng/ml gibi yüksek değerler de ESH’lı hastalarda saptanmıştır. Hiperferritineminin bu değer- leri diğer romatizmal hastalıklarda yoktur. Ancak hemafagositik sendromda olabilir. Fakat bu sendromda artrit gözlenmez. Ferritin tüm dokularda bulunur. RES’de ve kalpte en yüksek düzeydedir.

Karaciğer enzimleri bozuk olan hastalarda ferritinin en yüksek düzeyde olduğu ileri sürülmüştür. Ancak bu görüş kabul görme- miştir. 1994’de ESH’lı hastalarda yapılan kontrollü bir çalışmada, ferritinin glikolizas- yonunda anormallik saptanmıştır. Bu özelliğin ESH’ını diğer romatolojik hastalardan ayırma- ya yardımcı olacağı ileri sürülmüştür.

İmmünolojik çalışmalar: ANA ve RF negatifliği ESH’lı hastalar için minör kriterdir. Bununla birlikte hastaların %10’undan azında düşük titrede saptanabilir ve teşhiste belirsizliğe neden olabilir.