Anaflaksi Tanısı

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Anaflakside hastanın semptom ve bulguları etkilenmiş organ sistemlerine ve atağın ciddiyetine bağlıdır. Vitaller normal olabildiği gibi çok bozuk da olabilir.

Deri ve mukozal bulgular[düzenle | kaynağı değiştir]

Klasik deri manifestasyonu ürtiker ve anjioödemdir. Gözlerde kaşıntı, konjunktival hiperemi gözlenir. Nazal konjesyon, aksırık, coryza görülebilir.

Solunum sistemi bulguları[düzenle | kaynağı değiştir]

Orofarenks, dil tutulumu olduğunda üst solunum yolları tehlikeye girebilir. Ses kısıklığı, boğazda yanma hissi, dispne, stridor hayatı tehdit eden laringeal ödeme işaret eder. Bronkosapazm ve mukozal ödemden dolayı alt solunum yolları tutulduğunda wheezing gözlenir. Bronkospazma bağlı göğüs ağrısı olabilir.

Kardiovasküler sistem bulguları[düzenle | kaynağı değiştir]

Hafif vakalarda normal olabilir. Daha ciddi vakalarda vasküler tonus kaybına bağlı kompensatuar taşikardi ve kapiller sızıntı sonucu oluşan intravasküler volüm depresyonuna bağlı hipotansiyon gözlenir. Rölatif bradikardi oluşabilir. Hipotansiyon ve hipoksiye sekonder oluşan myokardiyal iskemiye bağlı göğüs ağrısı oluşabilir.

GİS bulguları[düzenle | kaynağı değiştir]

Abdominal kramp, ağrı, bulantı, kusma, diare gözlenebilir.

SSS bulguları[düzenle | kaynağı değiştir]

Hipoperfüzyon ve hipoksi sonucu hastada bilinç düzeyi baskılanır ve ajitasyon oluşabilir. Dispneye bağlı halsizlik, baş dönmesi, senkop gelişebilir. Kompenzatuar katekolamin salınımı sonucu anksiyete, tremor, soğuğa duyarlılık oluşabilir. Hastaların çoğunda semptom ve belirtiler temastan sonraki 60 dakika içinde başlar. Genel reaksiyonun hızlı başlaması reaksiyonun ciddiyetini gösterir. Fatalitelerin yarısı ilk saat içinde olur.

Başlangıç semptom ve bulguları azaldıktan sonra hasta semptomların tekrarlaması riski altındadır. Bu bifazik fenomen hastaların %3-20’sinde gerçekleşir. Bu 2. faz mediatör salınımıyla olur ve 4-6 saatte pik yapar.

Anaflaksi tanısı öykü ve fizik muayene ile konur. Temasın tam öyküsü tanıyı kolaylaştırır (arı sokması). Laboratuar değerlerinin tanıda yeri yoktur. Histamin düzeyleri postreaksiyon 5-30 dakikada artar. Triptaz ve nötral proteaz sadece mast hücre degranülasyonu ile dolaşıma katılırlar ve saatlerce yüksek düzeyde bulunurlar ama ileri anaflaksi araştırmalarında kullanılırlar.

Ayırıcı Tanı[düzenle | kaynağı değiştir]