Anastomoz

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Anastomoz nedir[düzenle | kaynağı değiştir]

(G.): 1 –. İki şey arasında bağlantı meydana gelmesi. anastomoz. 2- İki şeyi (bağırsak uçları vb.) ağız ağıza getirip birbirine dikme. anastomosis.

Anastomoz şekilleri[düzenle | kaynağı değiştir]

Vasküler anastomoz[düzenle | kaynağı değiştir]

Dolaşım sisteminde kan akımını daha etkin bir şekilde dokulara ulaştırabilmek için damarlar arasında doğal anastomozlar bulunur.

Gerçek arteryel anastomoz[düzenle | kaynağı değiştir]

Bu tip anastomozda arterler uç uca biraraya gelir, örnek olarak palmar ark, plantar ark, beyindeki Willis poligonu,gastrointestinal sistemde superior epigastrik arter ile hipogastrik arter bağlantısı,yüzde facial arterlerin labial dalları.

Potansiyel arteryel anastomoz[düzenle | kaynağı değiştir]

Bu tip anastomoz terminal arteriollerin arasındaki bağlantılarda oluşur. Bu bağlantılar kollateral dolaşımı genişletirler, bunubla birlikte ana arterde bir oklüzyon meydana geldiğinde bu anastomozlar kaybı yerine koymak için yetersiz kalabilirler. Koroner arterler ve serebral arterlerin kortikal dalları arasında bu tip anastomozlar bulunur.

Venöz anastomozlar[düzenle | kaynağı değiştir]

Venler arasındaki anastomozlardır.  el ve ayaktaki dorsal venöz arklar örnek verilebilir.

 Arteriovenöz anastomozlar[düzenle | kaynağı değiştir]

Arterioller ile venüller arasında doğal olarak anastomozlar bulunur, basit yapıda şantlar , burunda , duadklarda, dış kulakta görülür,  burun müköz membranlarında, üreme organın erektil dokusunda da bu şantlara rastlanır

 

Cerrahi anastomoz[düzenle | kaynağı değiştir]

Arter, ven, barsakların bir bölümünde giderilemeyen tıkanıklık gelişmesi sonucu veya diğer dokularda meydana gelen kopmalar sonucu  tekrar bağlantı sağlanması için cerrahi olarak birleştirilmesi işlemidir. Barsak rezeksiyonu sonrası çeşitli tekniklerle ( end- to- end (uç uca), side to end (yan uç), end to side(uç yan) ve side to side (yan yan) ) barsak uçlarının birleştirilmesi, koroner bypass cerrahisinde yapılan vasküler anastomozlar, hemodializ tedavisi için cerrahi olarak arteriovenöz fistül oluşturulması  örnek verilebilir.

Patolojik anastomoz[düzenle | kaynağı değiştir]

Travma veya hastalığa bağlı olarak oluşan venler, arterler  veya barsaklarda gelişen bağlantılardır. Genellikle fistül olarak adlandırılır. Barsak lupları arasında oluşan anastomoz  enteroenterik fistül, barsak ile cilt arasında patolojik bağlantı entrokütanöz fistül olarak adlandırılır. Portokaval anastomozda portal venler ile sistemik dolaşım arasında normalde bir bağlantı vardır fakat portal hipertansiyona bağlı olarak anastomozlar patolojik bir hal alır ve  portal sistemdeki kanın sistemik dolaşıma geçmesine yol açarak hemoroidler, özofagus varisleri, caput medusa gibi patolojik durumların gelişmesine yol açarlar.

Sözlük kategorisinden sayfalar