Endotrakeal entübasyon endikasyonları
Endotrakeal entübasyonun endikasyonları anestezi ve anestezi dışı uygulamalar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Anestezi Uygulamalarında Endikasyonlar[düzenle | kaynağı değiştir]
Genel anestezi uygulamalarında trakea içine tüp yerleştirilmesi rutin hale gelmiştir. Bununla beraber entübasyon risksiz bir işlem değildir ve genel anestezi alan tüm hastalarda entübasyon gerektirmez; ancak hava yolunu koruma ve hava yolu açıklığını sağlamak için endotrakeal tüp yerleştirilir. Genel olarak entübasyon;
- Aspirasyon riski olan,
- Torasik ve abdominal girişim geçirecek,
- Baş ve boyun ile ilgili cerrahi girişim yapılacak hastalarda endikedir.
Anestezi uygulamalarında, endikasyon sınırları merkezden merkeze değişmekle birlikte entübasyonun amacı göz önüne alındığında aşağıda belirtilen noktalar endikasyonu belirlemede önemli yer tutmaktadır.
Baş Boyun Ameliyatları: Havayolunun cerrahi ekiple paylaĢılması ve anestezistin havayoluna uzak kalması, entübasyon gerektirir.
Kas Gevşetici Verilmesi ve IPPV (İntermittant pozitif basınçlı ventilasyon) Uygulanması Gereken Durumlar: Gevşemiş kaslar nedeniyle kişi solunumunu yapamayacaktır. Doğal olarak havayolu açıklığının sağlanarak soluk yolunun güven altına alınması gerekir.
Pozisyonlar: Havayolu kontrolünü güçleştiren pozisyonlarda; özellikle, yüzükoyun, yan ve oturur pozisyonlarda hava yolunun ve solunumun kontrolü garanti değildir. Bu tür pozisyonlarda, soluk yolunun güvenli bir şekilde açıklığının sağlanması gerekmektedir.
Sistoskopi ve Hemoroidektomi Girişimleri: Bu tür girişimlerde refleks laringospazm gelişebileceğinden hava yolunun güven altına alınması sağlanmalıdır.
Torasik ve Abdominal Girişimler: Bu tür büyük ve uzun süreli girişimler ile özellikle abdominal girişimlerde, kas gevşetici kullanılması nedeniyle solunumun kontrolü ve havayolu açıklığının güvenli bir şekilde sağlanması gereklidir.
Aspirasyon Riski Olan Hastalar: Tok olarak gelen acil hastalar ile mide içeriğinin boşalmasının yavaşladığı gebeler, şişmanlar ve diabetik hastalarda aspirasyon riskine karşı solunum yolunun açıklığı sağlanmalıdır. Endotrakeal tüpün kaf sistemi; kan, sekresyon ve gıda gibi maddelerin soluk yollarına aspire edilmesini engeller.
Çocuk Hastalar: Özellikle yeni doğan grubu olmak üzere, pediatrik hastalarda anatomik ve metabolik özellikleri nedeniyle solunum yolları güven altına alınmalıdır.
Maske ile Ventilasyonda Güçlük Olabilecek Durumlar: Maske ile ventilasyon sırasında; anatomik nedenlerle güçlük yaşanması, girişimin maske ile ventilasyon esnasında uzaması gibi nedenlerle hastanın havayolu açıklığı güven altına alınmalıdır.
Anestezi Uygulamaları Dışında Endikasyonlar[düzenle | kaynağı değiştir]
- Kardiyak arrest,
- Oksijenlenmede yetersizlik (maske veya nazal kanülle oksijen verilmesine rağmen arteriyel kanda PO2 de düĢmenin gözlendiği durumlar),
- Solunum yetersizlikleri,
- Pulmoner sekresyonların temizlenmesi ve kontrol altına alınması gereken durumlar,
- Derin koma,
- Üst havayolu obstrüksiyonu,
- Solunum yollarını etkileyen ciddi yüz ve kafa travmaları,
- Solunumsal arrest.