Erken Mide Kanseri

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kanser dokusunun mukozada sınırlı kaldığı ‘karsinoma in situ’ ve mukoza ile submukozada sınırlı olan “yüzeyel mide kanseri” terimleri erken devre mide kanserinin sınırları içinde kalmaktadır.

Erken mide kanseri lenf nodu metastazına bakılmaksızın mukoza veya submukozaya sınırlı kalmış mide kanseridir.

Genellikle mukozada yüzeyel bir düzensizlik veya ülser şeklinde başlar, kendiliğinden iyileşebilir ancak tekrarlar.

Son yıllarda endoskopik yöntemlerin sıkça kullanılmaya başlanmasıyla erken mide kanserinin yakalanma ihtimali artmış ve böylelikle hastalığın kür şansı doğmuştur.

Diğer mide tümörlerinden farklı olarak erken mide kanserinin prognozu daha iyidir ve olgular cerrahi tedaviden fayda görürler.

Erken mide kanseri zamanında ve yeterli cerrahi tedavi yapılması durumunda uzun dönem kür imkanı veren bir hastalıktır.


Tipleri:

  • Tip I:Lümene doğru gelişir. 5mm.den daha fazla lümen içine uzanır.
  • Tip II: Yüzeyel tip :
    • Mukozadan kabarık, 5mmden azdır
    • Yassı,yüzeysel
    • Hafif çökük
  • Tip III: Çukur tip

ABD de %8-25, Japonyada %35-60 oranında tespit edilmektedir. %70 iyi diferansiye, %30 az diferansiyedir.%3 ünde lenf tutulumu vardır

Hastaların %80’i asemptomatiktir. Yakınması olan hastalarda ise genellikle ülser veya ülser benzeri dispepsi yakınmaları mevcuttur. Bu hastalar PPI tedavisi ile geçici olarak rahatlayabilirler. Bu nedenle tekrarlayan şikayetleri olan hastalarda kontrol amaçlı endoskopi yapılması gerekir.

Fizik muayene bulguları erken mide kanserinde hemen daima normaldir.

Indigo Carmine Chromoscopy, Japonya’da, EMK için yapılan tarama endoskopilerinde rutin olarak kullanılmaktadır. Rutin inceleme sonrası % 0.2-0.4’lük solüsyon sprey halinde sıkılır. Yüzey topografisini ve lezyon sınırlarını belirginleştirir.Absorbe olmaz. Güvenlidir.

Erken mide kanserinin tedaviside cerrahidir. Bazı seçilmiş vakalarda endoskopik mukozal rezeksiyon (EMR) yapılabilir. Erken tanı konulan olgularda cerrahi sonrası 5 yıllık yaşam süresi %90’dır.


 fckLR

Mide kategorisinden sayfalar
Gastroenteroloji kategorisinden sayfalar
Sindirim Sistemi kategorisinden sayfalar