Mide Ca Tedavisi

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Gastrik adenokarsinomlu hastalarda 5 yıllık sağ kalım oranı ortalama %10-15'dir. Erken mide kanserinde bu oran daha yüksektir, ancak bu olgular cerrahiye gidebilen hastaların ancak %5-16'sını olusturmaktadır. Tanı konulan hastaların yaklaşık % 15'ine hastalığın evresi yada ameliyat riski nedeniyle cerrahi uygulanamamaktadır. Geriye kalan %85 hastanın ise ancak yarısına küratif rezeksiyon yapılabilmektedir. Kalan hastalara ise palyatifi cerrahi, bypass ameliyatları veya sadece biyopsi yapılabilmektedir. Erken mide kanserinin tedavisinde endoskopik mukozal rezeksiyon yöntemi son yıllarda giderek yaygınlaşma olup prognozu çok iyidir.

Cerrahi sonrası özellikle lenf nodu tutulumu olan hastalarda hem sistemik hemde lokal nüks sıklığını azaltmak için adjuvan kemoterapi faydalıdır. Küratif cerrahi olanağının bulunmadığı ileri evre mide kanserli hastlarda değişik çoklu kemoterapi şemaları (mitomisin C, 5-FU, cisplatinli ve etoposid, doxorubisin, cisplatin rejimi) denenir. Yapılan çalışmalar erken postoperatif kemoterapi uygulamasını desteklemektedir. Neoadjuvan kemoterapinin mortalite ve morbiditeye katkısı gösterilememiştir. Mide kanseri tedavisinde radyoterapinin yeri oldukça sınırlıdır. Lokal ileri olgularda kemoterapi ile beraber kullanıldığında semptomların palyasyonu ve sağkalımda bir artış sağlayabilir. Midenin lokalizasyonu nedeniyle çevre dokular radyasyonu çok fazla tolere edemezler. Bu nedenle ileri evrelerde diğer tedavi seçenekleriyle beraber sınırlı kullanımı söz konusu olabilir.

Erken mide kanserinin tedavisi 20 yıl öncesine kadar cerrahi olarak yapılmaktaydı. Ancak günümüzde endoskopik mukozektomi (submukozal rezeksiyon) yapılmaya başlanmıştır. Bu sayede lezyonların cerrahiye gitmeden küratif olarak tedavi edildiği anlaşılmıştır. Tümör büyüklüğünün 2 cm den büyük olmaması, tümörün yüzeyel (süperfisiyel) olması ve tümörün diferansiye olması mukozektomi endikasyonlarını oluşturur. Bu lezyonların endoskopi yapılmadan önce endoskopik ultrason ile submukoza dışına taşmasının olmadığı özenle araştırılmalıdır. Bu yöntemin dışında endoskopik lazer fotokoagülasyonu ve fotodinamik tedavi uygulamalarıda bulunmakla birlikte şu anda yaygın değildir.

Mide kanserinin primer küratif tedavisi cerrahidir {{#pmid:10089184|Bonenkamp}} Mide kanserinin kür amaçlı cerrahi tedavisi, lenf nodu diseksiyonu ile birlikte, en azından parsiyel gastrektomi şeklinde uygulanmalıdır. Kür amaçlı cerrahi sonrası, lokal ve sistemik nüks riski yüksek hastalara adjuvant kemoradyoterapi önerilmektedir. Metastatik hastalıkta ise tüm tedavi seçenekleri palyatif amaçlı uygulanmaktadır. Bu aşamadaki mide tümörleri için, temel tedavi yöntemi kemoterapidir. Daha nadir olarak palyatif amaçlı radyoterapi ve cerrahi tedaviler de uygulanabilir.