Osmolarite

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Osmolarite nedir ?[düzenle | kaynağı değiştir]

Osmolarite, 1 litre solüsyon içerisindeki çözünmüş partiküllerin miktarı olarak tanımlanır. osmol/Lt olarak gösterilir. Osmol bir çözelti içindeki partiküllerin toplam sayısıdır.  Miliosmol ise osmolün binde biri kadardır. (mOsmol=1/1000 Osmol). Osmolarite ve osmolalite terimleri sıklıkla karıştırılmaktadır. Vücut sıvıları gibi az miktarda çözünen içeren ( seyreltik )  sıvılarda osmolarite ve osmolalite arasındaki fark çok küçük olduğundan  kelime anlamı olarak birbirlerinin yerine kullanılabilmektedirler. 

Osmolaritenin önemi nedir ?[düzenle | kaynağı değiştir]

Bir çözeltinin osmotik basıncını o çözeltide olan osmotik aktif partiküllerin miktarı belirler. Molekül ağırlığı farklı olan  1 mol glukoz ile 1 mol albuminin  osmotik etkileri aynıdır. Örneğin 1 mol NaCl 2 osmotik aktif partikül (Na ve Cl)  içerdiği için 1 mol albuminin 2 katı osmotik etkiye sahiptir.  Osmotik basınç bir membranla ayrılmış bölgeler arasında sıvı hareketini sağlar. Osmolariteye göre sıvılar birbirlerine göre izotonik, hipotonik, hipertonik olarak sınıflandırılabilir. 

Serum osmolaritesinin önemi nedir ve nasıl hesaplanır ?[düzenle | kaynağı değiştir]

Serum osmolaritesi normal değeri 275-295 mOsmol/L dir. Osmolaritesi 275 mOsmol/lt altında olanlar hipotonik, 295 mOsmol/lt üstündeki sıvılar vücut sıvısına göre hipertoniktir. Neredeyse tüm membranlardan suyun kolayca geçebildiğinden, plazma sodyum konsantrasyonu ve plazma ozmolaritesinin belli sınırlarda tutulması çok önemlidir. Plazma osmolaritesinin ve plazma sodyum konsantrasyonunun akut olarak (1-2 saat içinde) düştüğü durumlarda oluşan osmotik farka bağlı olarak,  hücre dışından beyin ve diğer hücrelere su girişi olmakta buna  bağlı ortaya çıkacak beyin ödemi hayatı tehdit etmektedir.

Serum Osmolarite Formülü [düzenle | kaynağı değiştir]

  (2 * Na)  +  ( Glukoz / 18) +  ( BUN / 2.8   

  Normal Değer:  275-295 mOsmol/L  

  BUN: kan üre azotu

 

Sağlıklı kişilerde,  serum osmolaritesindeki artış  su tutucu etkisi olan ADH 'u   ve  susama hissini uyararak plazma osmolaritesinin normale gelmesi sağlanır, Serum osmolaritesinin düştüğü durumlarda ise ADH salınımı baskılanarak idrar çıkışının artmasıyla serum osmolaritesinin normale gelmesi sağlanır.