İzole ön kol tekniği: Revizyonlar arasındaki fark

TIPlopedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
tiplopedi>Drhakan
(Yeni sayfa: "İzole ön kol tekniği (IFT) 1977 yılında Tunstall tarafından kullanılmış, 1979 yılında Russell tarafından modifiye edilmiştir. Kola takılan pnömotik bir turnike ile...")
 
k (1 revizyon içe aktarıldı)
 
(Fark yok)

22.10, 13 Eylül 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

İzole ön kol tekniği (IFT) 1977 yılında Tunstall tarafından kullanılmış, 1979 yılında Russell tarafından modifiye edilmiştir.

Kola takılan pnömotik bir turnike ile kas gevşeticilerin ön kol kaslarına ulaşması engellenerek hastanın sözlü emir veya isteklere kolunu hareket ettirerek cevap vermesini olanaklı kılan bir tekniktir. Anestezist hastaya sorular sorarak ve hastanın elini sıkıp açması ile cevaplar alarak hastanın uyanıklığı ve farkındalığı ile ilgili fikir sahibi olur. Hastanın elini sıkarak veya açarak verdiği cevaplar farkındalık durumunu ve hatırlama olasılığını gösterir.

Tunstall, izole kol tekniğini sezaryen operasyonunun erken aşamalarında kullanmıştır. Russell ise bu yöntemi belli dozlarda nöromüsküler ajanlar verip uzun bir operasyon süresince kullanmıştır.

Bu teknik Russell tarafından major jinekolojik cerrahi için midazolam ve alfentanil almış hastalarda kullanılmıştır. 32 hastanın %72’si sorulan sorulara ve verilen emirlere cevap vermiş, %63’ü ameliyat sırasında ağrı duyduğunu belirtmiştir. Bu hastaların hiçbiri bu olayı kendiliğinden hatırlamamıştır. Sadece %10’u ameliyat sonrası dönemde verilen ipuçları ile bu olayı hatırlamıştır. Dolayısıyla bu % 10’luk hastada amnezi ile beraber bilinçli farkındalık vardır. Hastaların operasyon esnasında verilen emirlere veya sorulara cevap vermesi her zaman bu olayları hatırlayacağı anlamına gelmemektedir ve tam tersi olarak hastaların ameliyatla ilgili hiçbir şey hatırlamamaları da ameliyat sırasında farkında olmadıkları anlamına gelmemektedir. Russell birçok makalesinde emirlere yanıt veren hastalar için bu tekniğin altın standart olduğundan bahsetmiştir. Tekniğin yaygın olarak kullanılmamasının da tam olarak anlaşılamamış olmasından kaynaklandığını belirtmektedir.


Anesteziyoloji ve Reanimasyon kategorisinden sayfalar